جراحی لثه (Periodontal surgery)

جراحی لثه (Periodontal surgery)

جراحی لثه (Periodontal surgery

جراحي لثه (Periodontal surgery) ، روشی برای بازسازی و بازیابی فرم طبیعی و عملکرد ساختارهای از دست رفته و آسیب دیده لثه و بافت‌های پستیبان دندان می‌باشد.

بيماري‌هاي لثه و يا بيماري‌هاي پريودنتال به دسته وسيعي از بيماري‌ها اطلاق مي‌گردد كه مي توانند لثه و يا بافت‌هاي پشتيبان دندان‌ها را مبتلا نمايند. بيماري‌هاي لثه از شايعترين بيماري‌هاي عفوني به‌شمار مي‌روند و از مهمترين علل از دست دادن دندان‌ها محسوب مي‌شوند.

عامل اصلي بيماري‌هاي لثه انواع ميكروب‌ها می‌باشند كه به صورت لايه‌اي در سطوح دندان‌ها تجمع مي‌نمايند و به آن پلاك ميكروبي مي‌گويند. قرمزي و تورم لثه، خونريزي، بوي بد، ايجاد فاصله ميان دندان‌ها، لقي يك يا چند دندان، جدا شدن لثه از دندان و عميق شدن شيار بين لثه و دندان، ايجاد آبسه در لثه و در برخي مواقع تحليل لثه و دردي كه بصورت مبهم و يا با خارش بين دندان‌ها ممكن است احساس شود از جمله ‌علائم مي‌باشند.

بيماري‌هاي لثه مي‌توانند زمينه ساز بيماري‌هاي قلبي-عروقي، سكته قلبي و مغزي، بيماري‌هاي روماتيسمي،تشديد ديابت، آبسه ريوي، تولد نوزاد نارس و زايمان‌هاي زودرس در خانمها شوند. در مراحل اوليه ،‌درمان شامل آموزش بهداشت دهان، جرم گيري و صاف و هموار نمودن سطوح ريشه دندان‌ها مي‌باشد. در صورتي كه بيماري لثه در مراحل پيشرفته باشد نياز به مرحله بعدي درمان يعني جراحي لثه (Periodontal surgery) جهت حذف التهاب و عفونت‌هاي عمقي و ترمیم آسیب‌ها مي‌باشد.

عوامل مختلفی باعث افزايش خطر ابتلا به بیماری‌های لثه مي‌شود:

  • سیگار کشیدن
  • تغییرات هورمونی در بین بانوان
  • دیابت
  • ابتلا به بیماری هایی نظیر سرطان و ایدز
  • مصرف برخی داروها
  • استعداد ژنتیک

بیماری‌های لثه را می‌توان به دو دسته بیماری که به هم متصل هستند و یکی مقدمه دیگری است به شرح زیر تقسیم نمود:

  1. ژنژیویت
  2. پریودنتیت

ژنژیویت عبارت است از تورم و التهاب لثه در اثر فعالیت میکروارگانیسم‌ها. هنگامی که ژنژیویت درمان نشود، می‌تواند پیشرفته شده و به پریودنتیت (التهاب اطراف دندان) منجر شود. در پریودنتیت، لثه‌ها از دندان‌ها جدا می‌شوند و فاصله‌ای بین آنها ایجاد می‌شود.

ژنژیویت در صورتیکه به علت ضعف بهداشت دهان باشد، در مراحل اولیه به خوبی به درمان جواب می‌دهد. به حدی که با جرمگیری دندان‌ها و چند روز مسواک زدن و نخ کشیدن دندان‌ها سریعتر بهبود یافته و تمام علائم برطرف می‌شود.

انواع جراحي لثه (Periodontal surgery) شامل : جراحی فلپ، پیوند استخوان، بازسازی بافت، پیوند بافت، لیزر درمانی می‌باشد. زمان جراحی لثه برای اکثر روش‌ها حدودا ۲ ساعت بوده و در بیشتر مواقع جراحي لثه (Periodontal surgery) به کمک بیحسی موضعی انجام می‌گیرد. به طور معمول افراد پس از جراحي لثه (Periodontal surgery) نیازمند مصرف مسکن هستند. پس از جراحي لثه (Periodontal surgery) ، دندان ممکن است به تحریکات حرارتی، مقداری حساس شود که به مرور زمان کمتر شده و در نهایت از بین می‌رود.

دهان و دندان