بای پس معده (Gastric bypass)
با دو هدف انجام میگیرد، هدف اول اینکه فرد غذای کمتری میل کند و هدف دوم اینکه مواد غذایی خورده شده کمتر جذب بدن وی شود. جراحی بای پس معده (Gastric bypass) از طریق دو راه قابل انجام است. یکی روش برش باز و دیگری روش لاپاراسکوپی که با استفاده از یک برش کوچک به منظور کاهش درد پس از عمل و افزایش سرعت بهبودی انجام میگیرد. جراحی بای پس معده (Gastric bypass) درمان مؤثر و بسیار خوبی برای چاقی مرضی است.
در جراحی بای پس معده (Gastric bypass) دو قسمت از دستگاه گوارش تحت عمل قرار میگیرد که شامل کوچک کردن معده و کوتاه کردن روده باریک است.
مزایای لاپاراسکوپی در مقایسه با جراحی باز عبارتاند از:
- زمان بستری کمتر در بیمارستان و دورهی بهبود سریعتر
- درد کمتر
- زخمهای کوچکتر و خطر پایینتر فتق یا عفونت
ابتدا معده را با دوختن و بریدن به دو ناحیه تقسیم کرده و قسمت کوچکتر که معمولا حجمی معادل ۵ تا ۱۰ درصد کل معده را دارد، مسئولیت نگهداری غذا را به عهده میگیرد و قسمت بزرگتر در شکم باقی مانده و خارج نمیشود و به وظایفش ادامه میدهد، اگرچه غذا وارد آن نمیشود. سپس روده باریک که طول آن ۲۸۰ سانتی متر میباشد، بریده شده و به ۱۲۰ سانتی متر کوتاه میشود، ولی از بدن خارج نمیگردد و به معده کوچک دوخته میشود. لذا غذا پس از ورود به معده کوچک وارد روده باریک کوتاه شده و اعمال هضم و جذب صورت میگیرد و بدین طریق فرد مواد کمتری دریافت میکند و لاغر میشود و در عرض ۱۸ ماه تا ۲ سال بیش از ۸۰ درصد اضافه وزنش را از دست میدهد.
مدت زمان جراحی بای پس معده (Gastric bypass) حدود ۲ تا ۴ ساعت.است. یشتر افراد ۱ تا ۴ روز پس از جراحی در بیمارستان بستری میشوند. به دلیل محدودیت در مصرف مواد غذایی پس از جراحی بایپس معده (Gastric bypass) جذب برخی ویتامینها و مواد معدنی کاهش مییابد که برای جبران آن انواع مکملهای غذایی و مولتی ویتامینهایی تجویز خواهد شد. این مولتی ویتامینها باید همراه غذا مصرف شود و این عمل باید تا پایان عمر ادامه یابد.